Så gör vi Ängabackens Björksoda
Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav som produceras på en gård i Sonarp, Småland. Det är tidigt på våren, när tjälen just har gått ur marken, som saven stiger i björken. Vi tappar då saven långsamt, droppe för droppe från björkarna i Ängabacken. Saven samlas upp i påsar som töms varje morgon för vidare transport till tank på gården.
Björksav har utvunnits i generationer i Sverige. Sedan åtminstone 1600-talet har man talat om dess välgörande egenskaper, men huskuren har säkerligen varit känd sedan urminnes tider. Björksaven utvinns under en mycket kort period vid vinterns uppbrott och dracks förr som ett livsnödvändigt vitamintillskott och efterlängtat vårtecken efter långa och tuffa vintrar. Trots att björksav utvinns i princip överallt där det växer björk finns en rad olika tillvägagångssätt för att förvara och förädla den.
För att framställa Ängabackens Björksoda använder vi en mycket gammal metod att bearbeta björksaven, en metod som från början härstammar från Östeuropa. Först tappar vi våra småländska björkar på gården Sonarp under en kort, men intensiv period mellan vinter och vår – en skördetid så kort att den är över så fort tecken på lövsprickning syns. Sedan fermenterar vi saven i två omgångar, en gång utanför och en gång innanför flaskan. Fermenteringen inuti flaskan gör saven naturligt mousserande.
Ängabackens Björksoda lagras i jordkällare i minst ett år. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak passar björksodan bra till måltiden, som välkomstbubbel, och kan också användas till exklusiva cocktails. Björksodan serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksodan är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten.
Upptäck naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda.
Äntligen skördetid
Sakta men säkert, droppe för droppe, skördar vi saven.
Tidig morgon i Ängabacken, i sällskap av intensivt fågelkvitter. En väldigt vacker fabrik.
Buteljering
Flaskorna fylls och flyttas in i jordkällaren.
Lagring
Sommaren kom och jordkällaren täcktes med vallmo, blåklint och många andra ängsblommor som gjorde bina i bikupan bredvid väldigt glada.
Så äntligen mot slutet av sommaren öppnade vi en flaska och testade resultatet av första årgången av Ängabackens Björksoda.