Ängabackens Björksoda = Förädlad Björksav

Ängabackens Björksoda är en ny produkt för Sverige men själva drycken är uråldrig. Traditionen att tappa björksav är mycket gammal i Sverige. Kunskapen om att låta björksaven fermentera till en bubblande frisk alkoholfri dryck är dock hämtad från Östeuropa.

Björksavstappning har i alla tider varit människans sätt att ta tillvara på årets första skörd från naturen. Björksaven dracks förr på våren då det ansågs vara ett mycket viktigt tillskott av vitaminer och mineraler. Björken kallades till och med i äldre dagar för ”Fattig mans ko”.

Björksav består till största delen av det finaste vatten, som filtrerats genom björkens rotsystem och stam.

Det är björksavens övriga innehåll av bland annat sockerarter som gör att det går att fermentera den.

Fermenteringen har två syften. Dels konserveras saven genom att PH-värdet sänks successivt genom processen. Dels utvecklas smaken och den naturliga kolsyran.

» Så går det till när vi gör Björksoda

Resultatet blir en torr, mousserande dryck som med sin friskhet och sin genuina smak passar väldigt bra som måltidsdryck, fördrink eller när helst du vill njuta av naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda.

Ängabackens Björksoda kan förstås om så önskas med fördel blandas med till exempel en fin gin eller användas i cocktails.

Förvaring: Oöppnad flaska Björksoda förvaras i rumstemperatur, eller svalt.

Servering: Björksodan är naturligt kolsyrad vilket innebär att bubblorna liksom i en champagne är fler vid en högre temperatur och färre vid en mkt låg temperatur. Björksodan skall därför inte serveras direkt från kylskåpet, utan vid ca 6-10 C. Bubblorna vilar lite när temperaturen är för låg, men kommer till liv om du tar ut flaskan en halvtimme innan servering.

Du kan köpa Björksoda här

Vi levererar till restauranger och givetvis även till privatpersoner. Du betalar säkert och enkelt med faktura eller Swish.

Publicera på Facebook
Dela på Twitter
Dela med dina kontakter på Linkedin
Mejla till en vän