Press

PRESSMEDDELANDE DEN 14 JANUARI 2025

Småländska bubblor av björksav inviger Sveriges monter på Grüne Woche

För andra året i rad är Ängabackens Björksoda från Sonarp utvalt som ett av 19 företag som ska representera Sverige på världsmässan Grüne Woche i Berlin. Mässan öppnar på fredag den 17 januari. Landsbygdsminister Peter Kullgren är i år med på plats när den svenska montern invigs med bland annat Björksoda, det torra alkoholfria bubblet av björksav.

Grüne Woche är en av världens största matmässor och den internationella livsmedels- och jordbruksmässan i Berlin lockar varje år 300 000 besökare. Parallellt med mässan pågår konferensen Global Forum for Food and Agriculture (GFFA, 15–18 januari). På konferensen deltar politiker från ett 70-tal länder för att diskutera framtidens hållbara lantbruk och livsmedelsförsörjning.

Sveriges representationsmonter på Grüne Woche samordnas för sjätte gången av Jordbruksverket och Ängabackens Björksoda deltar bland företagen som ska bjuda på både tradition och innovation.

– Grüne Woche 2024 var ett stort äventyr och en enorm erfarenhet för oss och nu ser vi fram emot att ta nästa steg. Den alkoholfria marknaden genomgår just nu en explosionsartad utveckling. Vår erfarenhet är att många tyskar är väldigt kvalitetsmedvetna och uppskattar Björksoda då vi har en unik och ren naturprodukt som är naturligt fermenterad, säger Martina Peterson, producent.

– Tyskland är inte bara en exportmöjlighet för oss, lika viktigt för vår verksamhet är alla de tyska besökare som kommer hit till Björksoda i Sonarp, fortsätter hon.

Alkoholfritt med kvalitet ligger väldigt mycket i tiden, men de flesta alternativ är söta. Björksoda fyller detta tomrum med sin torra, krispiga karaktär och sina naturliga små bubblor – en perfekt måltidsdryck som ger en vuxen smakupplevelse och förhöjer det som serveras på tallriken.

I år kommer mässbesökarna att erbjudas Ängabackens Björksoda tillsammans med en liten ”älgtapas”, för att lyfta fram Björksodan som måltidsdryck till bland annat rökt kött.

FAKTA:

Ängabackens Björksoda från Sonarp söder om Jönköping är en alkoholfri, naturligt mousserande dryck av ren björksav. Björksodan är småskaligt och hantverksmässigt framställd genom flaskjäsning i jordkällare. Företaget satsar också på måltidsturism sedan våren 2023, och tar emot såväl tyska turister som lokala företag och organisationer.

Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur. Björksoda serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksoda är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Torrt och krispigt, med endast 0.23 g socker per 100 ml.

ÄNGABACKENS BJÖRKSODA

Adress: Lanthandeln Sonarp AB,
Sonarp 5, 567 91 Vaggeryd

Kontaktperson:
Martina Peterson
Telefon: +46(0)704–323957
Webb: www.bjorksoda.se
E-mail: martina@bjorksoda.se 
Instagram: angabackens_bjorksoda Facebook: www.facebook.com/bjorksoda

Jordbruksverkets pressmeddelande 241129

https://www.mynewsdesk.com/se/jordbruksverket/pressreleases/svenska-foeretag-utforskar-den-tyska-nyfikenheten-paa-svensk-mat-och-dryck-3357297

Pressbilder

Producent Martina Peterson berättar om Björksoda för Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Sveriges ambassadör i Tyskland Veronika Wand-Danielsson.

Fotograf: Bernhard Ludewig/Jordbruksverket

Björksoda är ett av 19 deltagande företag i den svenska montern på Grune Woche.

Fotograf: Bernhard Ludewig/Jordbruksverket

240116

Sveriges monter på Grüne Woche invigs med småländska bubblor av björksav

På fredag den 19 januari öppnar den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin, som varje år lockar 300 000 besökare.  När Sveriges monter invigs i år serveras det alkoholfritt bubbel av björksav från Småland i glaset.

Grüne Woche är världens största matmässa som årligen lockar hundratusentals besökare. Sveriges deltagande samordnas av Jordbruksverket, och den svenska montern invigs på fredag av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Sveriges ambassadör i Tyskland Veronika Wand-Danielsson.

Ett av de utvalda företagen som märkt av intresset för Sverige som destination hos tyska konsumenter kommer från Småland. Ängabackens Björksoda från Sonarp söder om Jönköping är en alkoholfri, naturligt mousserande dryck av ren björksav. Företaget satsar också på måltidsturism sedan våren 2023, och har det senaste året tagit emot såväl tyska turister som lokala företag och organisationer.

– Grüne Woche är en otrolig möjlighet för Björksoda. Det är tack vare de många tyska besökarna hos oss som vi gjort en satsning på måltidsturism, vilket nu lett oss till Berlin. Det säger Martina Peterson, ansvarig producent av Ängabackens Björksoda.

FAKTA:

Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav. Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Björkarna på gården i Sonarp tappas under en kort men intensiv period mellan vinter och vår, två till tre veckor. Sedan fermenteras saven i två omgångar. Första fermenteringen sker på tank. Därefter buteljeras saven och fortsätter sedan att jäsa en andra gång i flaskan. Fermenteringen i flaskan gör saven naturligt mousserande. 

Flaskorna lagras i jordkällare under minst ett år innan årgången släpps till försäljning. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur. Björksoda serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksoda är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Upptäck naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda. Torrt och lyxigt, med endast 0.23 g socker per 100 ml.

ÄNGABACKENS BJÖRKSODA

Adress: Lanthandeln Sonarp AB,
Sonarp 5
567 91 Vaggeryd

Kontaktperson:
Martina Peterson
Telefon: +46(0)704–323957
Webb: www.bjorksoda.se
E-mail: martina@bjorksoda.se
Sociala medier:
Instagram: angabackens_bjorksoda Facebook: www.facebook.com/bjorksoda

 

231121

Björksoda på väg till Berlin

När den svenska montern på en av världens största konsumentmässor nu förbereds så är ett av de deltagande företagen från Jönköpings län. Ängabackens Björksoda från Sonarp utanför Hok skall följa med när Jordbruksverket samordnar Sveriges deltagande på den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin, den 19–28 januari 2024.

– Detta är en otrolig möjlighet för Björksoda som vi ser fram emot med stor spänning. Vi har haft många tyska besökare i Sonarp, och det är tack vare dem vi gjort en satsning på måltidsturism som nu lett oss fram till ett deltagande på Grüne Woche. Det säger Martina Peterson, ansvarig producent av Ängabackens Björksoda.

Ängabackens Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav. Naturligt mousserande, torrt och krispigt. Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Björkarna på gården i Sonarp tappas under en kort men intensiv period mellan vinter och vår, två till tre veckor. Sedan fermenteras saven i två omgångar. Första fermenteringen sker på tank. Därefter buteljeras saven och fortsätter sedan att jäsa en andra gång i flaskan. Fermenteringen i flaskan gör saven naturligt mousserande.

Flaskorna lagras i jordkällare under minst ett år innan årgången släpps till försäljning. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur. Björksoda serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksoda är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Upptäck naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda. Torrt och lyxigt, med endast 0.23 g socker per 100 ml.

ÄNGABACKENS BJÖRKSODA
Adress: Lanthandeln Sonarp AB,
Sonarp 5
567 91 Vaggeryd

Kontaktperson:
Martina Peterson
Telefon: +46(0)704–323957
Webb: www.bjorksoda.se
E-mail: martina@bjorksoda.se
Sociala medier:
Instagram: angabackens_bjorksoda
Facebook: www.facebook.com/bjorksoda

Kontakt

Martina Peterson

martina(at)bjorksoda.se
070-432 39 57

Grundare och ansvarig producent.

Pressbilder

Klicka upp bilderna för nedladdning och delning, glöm inte att ange fotograf.

Pressklipp

Jönköpingsposten 23 mars 2023
Icon Magazine autumn 2022, Bläddra till sidorna 62-63!
sv_SESvenska